top of page

Alcon Centurion - оптимізація кожного моменту процедури

Система Центуріон

Стефен С. Лейн, MD

Так історично склалося, що в фако-системах використовується два типи насосів: перистальтичний і Вентурі. Кожен з них має позитивні і негативні характеристики. Основною перевагою системи, заснованої на помпі Вентурі, є швидке реагування приладу. Однак в обмін на таку реакцію хірургам довелося відмовитися від певного рівня безпеки, оскільки немає можливості самостійно встановлювати швидкість потоку. Так як він пов'язаний з рівнем вакууму, все відбувається швидше. Це знижує час для реакції хірурга. Тому не дивно, що можливість самостійно встановлювати швидкість дозволяє хірургу уповільнити процедуру, тим самим потенційно підвищуючи безпеку перистальтичних насосів за рахунок меншої чутливості. За останні роки виробники модифікували ці технології, дозволивши змінювати насоси Вентурі, щоб уповільнити їх, а перистальтичні насоси - щоб зробити їх більш чутливими. Сьогодні перистальтичні насоси можна налаштувати на роботу з пристроями Вентурі і навпаки. З системою Centurion Vision System (Alcon Laboratories, Inc.) відбувається повна еволюція насосних технологій.

Технологія Active Fluidics

Однією з ключових особливостей Centurion Vision є те, що компанія називає Active Fluidics. Вона дозволяє хірургу встановити подачу і відтік рідини. Коли відтік перевищує притік, передня камера може стати мілкою. Система Active Fluidics виявляє цей дисбаланс і динамічно компенсує його протягом всієї процедури для підтримки стабільності передньої камери шляхом утримання постійного ВГД. Центуріону не потрібна пляшка з рідиною, так як полив є "активним". Це означає, що зрошення контролюється і управляється хірургом і Центуріоном, а не гравітацією. Попередні покоління фако-машин залежали від гравітаційної системи, в якій чим вище пляшка розміщувалася, тим більший потік генерувався. Центуріон використовує процес активного зворотного зв'язку, і замість пляшки використовується мішок (як мішок для внутрішньовенних ін'єкцій) з іригаційною рідиною. Він прослизає в проріз в машині між двома пластинами, які стискають мішок, генеруючи більший потік по мірі стискання. За допомогою системи динамічного зворотного зв'язку датчик визначає тиск всередині ока, і машина стискає мішок в більшій чи меншій мірі для підтримки активного притоку, який буде відповідати відтоку для досягнення бажаного і заданого хірургом рівня ВГД. Факоемульсифікатор буде стабільно підтримувати ВОТ, встановлений хірургом, що зменшує турбулентність (вібрацію) і покращує ефективність і контрольованість всередині ока під час факоемульсифікації, а також забезпечує величезну безпеку, фактично усуваючи сплеск, оскільки передня камера залишається стабільною. З мого досвіду, такий рівень ефективності та безпеки є безпрецедентним в порівнянні з попередніми технологіями.


Збалансована енергія

Centurion оснащений новим Intrepid Balanced Tip, що дозволяє більш ефективно і безпечно розподіляти енергію. Цей унікальний наконечник був спеціально розроблений, щоб максимізувати крутильний рух на дистальному кінці, мінімізуючи проксимальний рух в ділянці розрізу. Таким чином, найбільша енергія і тепло використовуються на кінчику, де вони найбільше потрібні, і зводяться до мінімуму уздовж валу, щоб зменшити опіки від розрізів і зміну конфігурації рани.

Багато офтальмологів віддають перевагу прямому наконечнику, а не наконечнику в стилі Кельмана, вважаючи цей дизайн дуже ергономічним.


Прикладна інтеграція

Третя основна особливість Центуріона - це його прикладна інтеграція. У систему Centurion Vision System інтегрований мікроскоп Luxor, що дозволяє користувачеві використовувати бездротову фако-педаль для просування на кожному етапі процедури. Прилад працює з цифровими накладками системи Verion Image Guided System, що дозволяє переглядати інформацію на дисплеї Centurion, або хірург може бачити її та операційне поле через дисплей на мікроскопі.


Висновок

Система Centurion Vision System оптимізує кожен момент процедури видалення катаракти. Тепер я можу працювати з рівнем вакууму 600 мм рт.ст. зі швидкістю потоку 60 мл / хв, без проблем, стрибків і зі стабільною глибиною передньої камери, що є безпрецедентним. Центуріон забезпечує більш ефективний і безпечний спосіб проведення факоемульсифікації, що, як я вважаю, покращує результати лікування пацієнтів.

Стефен С. Лейн, доктор медицини, медичний директор відділення асоційованої офтальмологічної допомоги в Сент-Полі, штат Міннесота, ад'юнкт-професор Університету Міннесоти, штат Міннеаполіс, консультант компанії Alcon Laboratories, Inc.


Джерело

120 views0 comments

Comments


bottom of page