top of page

Tecnis Eyhance: шо саме надає проміжний зір?

Updated: Jul 28, 2020

Звичайні монофокальні лінзи розрізняються за матеріалом, наявністю світлофільтрів, дизайном гаптики, але єдине що об'єднує стандартні монофокальні ІОЛ це зір пацієнта, що стрімко погіршується з відстані 2м та ближче.


І якщо окуляри для читання є нормальною практикою для монофокального пацієнта, окуляри для проміжного зору є чимось незвичним, і ваші монофокальні пацієнти мають підвищений ризик травмування, погіршену якість життя, отже якщо замислитись - величезну кількість часу людина проводить саме на проміжній відстані.


До недавна, вибору у вас не було - або монофокальна ІОЛ та тільки зір вдаль без окулярів, або бі-/три-фокальна мультифокальна лінза або EDOF, але це зовсім інший бюджет для пацієнта та більші чи меньші ризики несприйняття нейроадаптації та нічні дисфотопсії, що особливо відчутно коли ви працюєте з трифокальними ІОЛ.


Коли пацієнту потрібен найкращий зір в умовах недостатнього освітлення - був один рецепт: монофокальна ІОЛ + окуляри для потрібної дистанції.

Але сьогодні ви можете запропонувати будь-якому кандидату на монофокальну ІОЛ новітню ІОЛ, що надає значне покращення проміжного зору, у порівнянні із традиційною монофокальною лінзою - це Tecnis Eyhance,


Особливість цієї лінзи в тому, що розробникам вдалося знайти спосіб модифікувати звичайну монофокальну оптику, не додаючи жодних дифракційних решіток для розширення фокальної зони ІОЛ, що надало значне покращення зору пацієнтів на відстані 1.0м та 66см.


Технологія Eyhance - що стоїть за реалізацією


Поведінку будь-якої оптичної лінзи визначають 2 ключові параметри:

  • рефракційний індекс

  • кривизна поверхні, яка визначає кут падіння променів світла

Отже, зміна кривизни поверхні лінзи визначає її оптичну силу та тип сферичних аберрацій, які як відомо можуть бути позитивними, нульовими та негативними для конкретно взятої лінзи. Також слід зазначити, що ми можемо окремо змінювати оптичну силу, та окремо впливати на кількість сферичних аберацій.


Дослідникам з J&J вдалося знайти особливу комбінацію форми поверхні лінзи, а саме ідеальні співвідношення рефракційного індексу, оптичної сили на що найголовне - винайти специфічну взаємодію між кривизною поверхні та швидкістю зміни кривизни поверхні лінзи від центру до периферії таким чином, щоб залишивши основну характеристику ІОЛ (а саме асферичну оптику у -0.27мкм) створити розширену фокальну зону, що не залежить від розміру зіниці та забезпечує широку посадочну зону кривої дефокусу монофокальної лінзи Eyhance.


Мова іде про невидимі навіть під мікроскопом зміни кривизни поверхні, тому що справа іде про мікрони, та навіть ці мікрони не мають точного місця розташування, або виділеної зони певної адидації у центрі - як вже було сказано вище це дуже специфічна зміна кривизни поверхні та тонка гра з кутом атаки променів світла.

Отже ця технологія називається "асферичністю вищого порядку", та не має нічого спільного з додаванням сферичної сили до центру або іншої зони ІОЛ.

І це створює ефект розширеного фокусу, по своїй суті як з дифракційною технологією, яка вже добре відома по Tecnis Symfony, але без застосування дифракційних кілець. Саме тому лінза не може демонструвати такі високі показники якості зору на проміжній відстані (так, Symfony дає вищу гостроту зору на проміжній відстані), та не дає можливість ближнього зору. Це обмеження монофокальної технології на сьогодні.


Але ці обмеження компенсуються повною відсутністю нічних проблем із зором, повним збереженням контрастної чутливості на найвищому рівні,як у звичайної Tecnis та найголовніше відсутністю протипоказань до імплантації - Eyhance може бути імплантована у будь-якому випадку, коли ви можете імплантувати монофокальну лінзу.


Взагалі, вся лінійка Tecnis, як свідчать багаточисленні публікації забезпечує найкрищий зір вдаль, і це стосується як звичайної монофокальної Tecnis, так і Tecnis Eyhance та Tecnis Symfony, всі вони при вдалому розрахунку дадуть 20/20+ гостроти зору вдаль.


Отже, багаторічні дослідження в області оптики та фізики світла дали можливість зробити надзвичайний крок вперед у лікуванні катаракти монофокальнимі лінзами - тепер пацієнти можуть мати більше безпеки та свободи у користуванні зороз із монофокальною ІОЛ.


А як ця технологія працює на практиці ви можете дізнатися з нової публікації українською, де описані оновлені клінічні результати, які Dr. Bogdan Galan презентував в рамках виступу на WESCRS в Маракеші в лютому 2020 року.


Олексій Сологуб

експерт з клінічного застосування

та бізнес-інтеграції,

керівник проекту TMX academy

869 views0 comments

Comments


bottom of page