top of page

Вплив на післяопераційну рефракцію, який ви не можете контролювати

Updated: Jul 28, 2020

Добре відомо, що на післяопераційну рефракцію впливає багато факторів. Більше того, існує досить багато публікацій на цю тему, але вони стосуються того, на що ви, як лікар можете впливати, а саме

  • Точність біометріі, кератометрії та розрахунків, включаючі оптимізацію А-констант для кожного хірурга

  • Хірургічна техніка

  • Передбачення та забезпечення ефективної позиції ІОЛ (ELP)

Але є ще один фактор, на який ви не можете впливати, але він напряму впливає на ваші рефракційні результати. І цей фактор - точність оптичної сили ІОЛ.


Промислові стандарти ISO, встановлюють певні межі допуску для оптичної сили ІОЛ, а саме для ІОЛ від 15 до 25Д коливання фактичної оптичнї сили за стандартом може бути до 0.4Д, я для ІОЛ що знаходяться поза цими межами ще більше.


Різні виробники можуть самостійно встановлювати більш жорсткі вимоги до якості (рефракційної сили) лінз, які вони випускають в продаж, але вони мають право не обмежувати себе та вважати придатною лінзу, наприклад яка промаркована як 20.0Д якщо вона має фактичну оптичну силу 19.6 або 20.4.

Така розбіжність яку дозволяє стандарт ускладнює роботу хірурга, тому для забезпечення більшої якості продукту, багато виробників самостійно підвищують внутрішні стандарти якості (тобто діапазон оптичної сили який вважається придатним для імплантації відповідно до номіналу, що надрукований на упаковці), але жоден з виробників не публікує свої внутрішні стандарти та обмеженна, за винятком однєї американської компаніі. І ця компанія LensTec, що розташована у Флориді, США.


Чому саме, LensTec обрала для себе такий непростий шлях, а саме не тільки розкрити свої внутрішні стандарти якості, я ще й значно посилити їх порівняно із стандартом?


Стандарти якості LensTec - це виробництво ІОЛ з кроком 0.25Д, на відміну від стандартних 0.5Д, та майже у 4 рази жорсткіші рамки відхилення від номіналу - лише 0.11Д на кожну лінзу в межах 15 - 25Д

На переконання виробника, це дозволяє майже у тричи збільшити вирогідність попадання цільової рефракції пацієнта в межі 0.25Д від запланованої.


Розрахунки, які були отримані за допомогою складного математичного алгоритму Монте-Карло показали, що вирогідність попасти в ціль в межах 0.25Д із достиманням вимог якості стандарту ISO складає лише 29%, а якщо підвищити вимоги до ІОЛ випускаючи їх з кроком 0.25Д та відхиленням від номіналу не вище 0.11Д - вирогідність потрапити у ціль в межах 0.25Д досягає вражаючих 89%.


Саме тому, з таким підхідом, тактика міні-моновіжен стає більш привабливою для хірургів та пацієнтів.


Що таке метод Монте-Карло?

Метод МС - це клас обчислювальних алгоритмів, який спирається на повторюванні випадкові вибірки для обчислення результатів.

Методи МС виводять ймовірність результату при одночасній зміні різних факторів (наприклад точність біометрії, допуск оптичної сили лінзи і тому подібне)


LentTEC використовує метод МК для обчислення очікуваного рефракційного результату, у разі зміни допуску номінала ІОЛ та кроку діоптрійного ряду ІОЛ.


Методи "вирішення проблеми" використовується для апроксимації вирогідності певних результатів через запуск різних тестів, які називаються симуляціями. Такі методи застосовуються для отримання відповідей на дуже складні питання з багатьма перемінними.

Цей метод був розроблений в Лос Аламос, для "Проекта Манхеттен" де досліджувалась вирогідність проходження певних нейтронів через різні матеріали для захисту від радиації. Цей секретний проект мав назву "Монте Карло"


Пізніше цей математичний метод став доступним та є популярним у багатьох сферах.


Отже, якщо ми залишимо все без змін, а саме - аксіальну довжину, кератометрію та хірургічну техніку, то які у нас будуть шанси на попадання в диапазон від 0.0 до -0.25 з використанням кроку ІОЛ 0.5Д та 0.25Д?


Розрахунки показали, що із стандартом ISO (похибка до 0.4Д та кроком 0.5Д) шанси на це є 29%, а якщо ми змінемо крок ІОЛ на 0.25Д - то шанси виростуть лише до 35%.

Отже, цього недостатньо для відчутних результатів.

А тепер спробуємо звузити толерантність до похибки з 0.4Д до 0.25Д

У такому разі, отримаємо вже більшу вирогідність досягти мети, а саме у разі крока 0.5Д це буде 35%, а у разі крока 0.25Д це буде вже 53%. Це вже більше значне покращення.. Але якщо ми підемо далі?


Отже, вирогідність досягти рефракційного результату в межах від 0.0 до -0.25 сягає:

допуск виробника 0.4Д - 33%

допуск виробника 0.25Д - 53%

допуск виробника 0.11Д та крок 0.25Д - 89%


Отже - вирогідгність досягти цільової рефракції з LensTEC в 3 рази вище, ніж із промисловим стандартом - 89% проти 29%.


Якщо брати всі лінзи з кроком 0.5Д, то розподіл вирогідності буде виглядати наступним чином:

Отже, тепер ви маєте можливіть отримати цільову рефракцію у 89% випадків - таке ніколи не було можливе раніше.

Усі ІОЛ LensTEC, а саме


монофокальні


а також пресбіопічні

унікальна акомодуюча TetraflexHD сегментно-біфокальна SBL-2/3


ІОЛ LensTEC вже сертифіковані та доступні в Україні.




Олексій Сологуб

експерт з клінічного застосування

та бізнес-інтеграції,

керівник проекту TMX academy

382 views0 comments

Comments


bottom of page